Exkurze 8. třídy do Prahy.

12.12.2014 08:25

Ve čtvrtek 4. prosince 2014 se zúčastnilo 18 žáků 8. ročníku spolu s třídní učitelkou Boženou Kučerovou a Ivou Jarošovou předvánoční exkurze do Prahy.

            Krátce po 6. hodině jsme jeli autobusem z Lípy do Havlíčkova Brodu, kde jsme si počkali na rychlík do Prahy. Cesta rychlíkem probíhala poklidně, žáci si povídali nebo poslouchali hudbu. V Praze na nádraží nás již očekávala mladá průvodkyně – slečna Aneta.

Naše první kroky vedly na Václavské náměstí, které je považováno za jeden ze symbolů české státnosti. Zde byli žáci seznámeni s jeho historií. Dozvěděli se také mnoho zajímavostí o soše svatého Václava, která se stala hlavní dominantou náměstí a ústředním místem setkání Pražanů i návštěvníků našeho hlavního města a po kterém je náměstí pojmenováno. Tato socha (dílo sochaře J.V. Myslbeka) je doplněna dalšími světci - svatou Ludmilou, svatou Anežkou Českou, svatým Prokopem a svatým Vojtěchem.      

Dále jsme pokračovali na Staroměstské náměstí. Pražské Staroměstské náměstí je středobodem historického centra a jeho nejstarším náměstím. Kromě pomníku mistra Jana Husa a radnice s vysokou věží a se světoznámým orlojem se na náměstí nachází řada zajímavých historických domů a památek, se kterými nás slečna průvodkyně seznámila.

Postupně jsme došli k Vltavě, kde na nás již čekal vánočně vyzdobený parník. Projížďka parníkem po Vltavě historickým centrem byla nádherná. Z reproduktorů hrály koledy, na stolech byly mísy plné vánočního cukroví, k pití nám číšnice  nabízely kakao, čaj nebo kávu. I když byl teprve začátek prosince, panovala zde poklidná vánoční atmosféra.

Po hodinové projížďce jsme se vydali opět na Staroměstské náměstí, kde jsme navštívili Vodní svět. V 18 akváriích byly k vidění ryby z našich řek a rybníků.

V Praze jsme si také prohlédli vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. Potkali jsme zde několik známých tváří z televize Nova, s nimiž se některá děvčata vyfotografovala.

Po 14. hodině jsme se vypravili na nádraží. V hale Hlavního nádraží čekal na žáky ještě jeden zážitek – měli jsme možnost vidět práci filmařů, kteří zde natáčeli scény do akčního filmu.

Potom nás již čekala dvouhodinová cesta domů. Krátce po 17. hodině jsme dorazili do Havlíčkova Brodu, kde si některé z žáků vyzvedli rodiče. S ostatními jsme pokračovali autobusem do Lípy. Všichni jsme přijeli nadšení a plni krásných zážitků.

B. Kučerová, I. Jarošová

—————

Zpět